ASP-tjänster - eller SaaS

En webbaserad mjukvara är en applikation som installeras centralt på en webbserver, antingen er egen eller Artisans server. Applikationen tilldelas sedan en internetadress och görs på så sätt tillgänglig för användare via webben. Allt som krävs är då en webbläsare, inga program behöver installeras lokalt på individuella datorer.

Utbildning

Molntjänst (dvs. mjukvara som tjänst via nätet) och ASP (Application Service Provider, dvs. applikationsuthyrning) är några av de termer som används för att beskriva denna typ av program – de erbjuds och är tillgängliga via Internet. Även den engelska termen SaaS (en förkortning av Software as a Service) används ibland för att referera till tjänsterna. Som kund har du har tillgång till programmen när som helst, var som helst och från vilken nätuppkopplad dator som helst. Åtkomsten fungerar på samma sätt som exempelvis ditt gmail-konto (det är också en molntjänst).

Vi kan erbjuda samtliga av våra program som hyrlösningar. Då du hyr programmet är serviceavtalet inkluderat i kostnaden för hyresavtalet. Programmet erbjuds som molntjänst, dvs. Artisan tillhandahåller en anslutning till er upplaga av programmet via en webbadress. För att arbeta i programmet är allt som krävs från kundens sida en webbläsare och en dator som är ansluten till Internet.

Samtliga tekniska frågor såsom installation, webbserverplacering och programuppdateringar hanteras och utförs automatiskt av Artisan, som också kör backup och kontunuerligt gör säkerhetskopior av data.